Историја на македонската православна црква

Cover
Македонска книга, 1989 - 1147 Seiten

Im Buch

Was andere dazu sagen - Rezension schreiben

Es wurden keine Rezensionen gefunden.

Häufige Begriffe und Wortgruppen

Австро-Унгарија архие архиепископ архијереи Београд Берлинскиот бидејќи биле борбата Бугарија Бугарската егзархија бугарски бугарскиот бугарските век веќе Византија Високата порта влада владици влијание ВМРО востание востанието времето врз врска градот граѓанство грчката двете движење дејност дел Димевски додека другите егзар Егзархијата егзархиските егзархот Јосиф еден епар епархија историја на македонскиот јазик кедонија Кирил клер Климент кон крајот ма маке македон Македонија македонската православна црква македонскиот манастир манастирот меѓу Меѓутоа Методиј митрополит многу народот население ната натаму национална неа неговата некои нив нивните ните околу Охрид Охридската архиепископија Охридски охридскиот пат патријарх повеќе положба помош поради потоа почетокот прашање преку пропаганда Римокатоличката Римокатоличката црква Русија Самоиловото Царство своето свои својата својот сили сите ската скиот ските Скопје Славко словенската создавање Солун Софин според Србија српската српските таа Теодосија тие три туку турската власт турските Турција унијата училишта учители уште Цариград Цариградската патријаршија цариградскиот цел црква црквата Св цркви црковна црковно-училишни општини

Bibliografische Informationen